HomeRunner

Den populära löpningen

Like Tweet Pin it Share Share Email

Löpning blir alltmer populärt samtidigt som vi blir mer och mer medvetna om hur avgörande motion är för hälsan. Löptrenden resulterar också i att fler och fler nya löpevenemang med nya inriktningar och specialiseringar anordnas, och att deltagarantalet för redan etablerade lopp slår nya rekord årligen. I den här artikeln kommer jag att presentera några av de mest populära loppen som arrangeras i Sverige varje år, nämligen Göteborgsvarvet, Lidingöloppet och Blodomloppet.

Göteborgsvarvet

Göteborgsvarvet sprangs första gången 1980 och är ett halvmaraton, alltså 21 kilometer. De senaste åren har varvet haft över 60 000 anmälda löpare, vilket gör Göteborgsvarvet till ett av världens största löpevenemang, och världens största halvmaraton. Loppet tar deltagarna på ett varv genom Göteborg. Från starten i Slottsskogen, ut i Majorna och vidare över Älvsborgsbron till Hisingen. Väl på Hisingen fortsätter löparna längs med Norra älvstranden förbi Eriksberg, genom Sannegårdshamnen och Lindholmen för att slutligen ta sig tillbaka till fastlandet över Götaälvbron. Därifrån slingrar sig loppet genom centrala Göteborg, Brunnsparken och uppför Avenyn, in i Vasa och tillbaka till Slottsskogen och målgången i Slottsskogsvallen. På herrsidan har Kenya prenumererat på guldmedaljen de senaste åren, med tio förstaplaceringar sedan 2005. Men både 2002 och 2004 lyckades faktiskt en svensk, tillika göteborgare, Mustafa Mohamed, ta hem segern. För att hitta nästa svenska segrare får vi dock gå hela vägen tillbaka till 1988, då Håkan Börjesson lyckades med bedriften. Å andra sidan var tävlingen mycket mindre då och faktum är att före Håkans seger hade endast svenskar vunnit. Inte heller ser det bättre ut på damsidan. Lena Gavelin tog förvisso hem guldmedaljen 2002 (Sverige lyckades alltså otroligt nog pricka in en dubbel detta år), men i övrigt är det Kenya och Etiopien som dominerar.

Lidingöloppet

Lidingöloppet är ett anrikt terränglopp på ön Lidingö i Stockholms skärgård. Banan sträcker sig 30 kilometer runt hela ön, från Koltorps gärde, förbi Breviksbadet, Lidingövallen och Bosön fram till målgången i Grönsta gärde. Lidingöloppet gick av stapeln första gången år 1965 och ingår som en del av den svenska klassikern. Något som gjort Lidingöloppet populärt är att det finns flera olika löpsträckor beroende på nivå. Förutom 30-kilometersloppet finns även Lilla Lidingöloppet för barn, ett 15-kilometerslopp och ett 10-kilometerslopp.

Lidingöloppet

På damsidan har Sverige vunnit nästan samtliga lopp genom åren. Endast en gång har en finska, Sandra Eriksson, lyckats bryta trenden. Även på herrsidan ser det bättre ut än för Göteborgsvarvet. Kenya har i och för sig vanligtvis plockat hem guldmedaljen (24 gånger sedan 1989), men Mustafa Mohamed vann både 2003, 2004 och 2008. Och senast 2017 bröt faktiskt svenske Napoleon Solomon en åtta-årig kenyansk segersvit.

Blodomloppet

Blodomloppet är ett motionslopp som vuxit i popularitet de senaste åren. Loppet arrangeras år 2018 i hela 17 städer runtom i Sverige, bland annat Göteborg, Uppsala, Västerås, Visby och Malmö. Syftet med loppet är framför allt att uppmärksamma behovet av blodgivning och det finns även möjlighet att anmäla sig som blodgivare i anslutning till loppet. Löpsträckan för Blodomloppet är antingen 5 eller 10 kilometer och det går bra att både promenera, jogga eller springa

 

© 2021 UltraRunner