HomeRunner

Göteborgsvarvet

Like Tweet Pin it Share Share Email

Tycker man om att springa kan Göteborgsvarvet kanske locka lite extra. Göteborgsvarvet är nämligen ett halvmaraton som äger rum i Göteborg under en dag i Maj varje år och har gjort det sedan 1980. Ett halvmaraton är 21,1 kilometer långt och springs av folk från hela världen. Man börjar springa vid Slottsskogen och efter 21,1 km är man även tillbaka just där. Det är ett av världens största långlopp om man räknar med antal deltagare som brukar springa loppet. Snabbaste mannen som sprungit loppet är Richard Mengich från Kenya som under 2016 sprang hela loppet på under en timme, exakt 59 minuter och 36 sekunder tog det för honom att springa 21,1 km. Snabbaste kvinnan är Fancy Chemutai också från Kenya som under 2017 sprang loppet på en timme, sju minuter och 58 sekunder. Snabbade svensken som sprungit loppet är idrottaren Mats Erixon som vunnit loppet hela fem gånger med sin snabbaste tid på en timme, två minuter och 54 sekunder vilket han sprang 1982.Sedan 1980 har ungefär 1,4 miljoner människor anmält sig för att springa loppet. Vill man springa loppet är det smart att anmäla sig långt i förväg. Det kan vara till fördel att anmäla sig ett år innan vilket kan låta som länge men det finns många fördelar med att göra det. Dels så är det billigare ju tidigare man gör sin anmälan. Anmäler man sig i Maj året innan loppet ska springas kostar avgiften 595 kronor medans väntar man till April samma år som loppet ska springas så är avgiften nästan uppe i 900 kronor. Avgiften man betalar för går till produkter som kommer att användas i loppet som exempelvis tidtagarur och medaljer med också till tjänster som sjukvård, gratis kollektivtrafik i Göteborg under tre dagar och fri entré till mässan. Pengarna används också till att kunna ha musik under loppet, för att man ska kunna springa så säkert som möjligt och energistationer. Genom att betala en avgift hjälper man alltså till att loppet ska kunna bli möjligt.

En mässa med fokus på träning och hälsa

Många företag väljer också att samarbeta med Göteborgsvarvet och med företagens hjälp får man också in pengar för att göra loppet möjligt. Vill man själv inte springa loppet så kan man vara publik och heja på de som springer. Göteborgsvarvet vore inte de samma utan sin publik och den är också en otroligt viktig del för själva loppet. I samband med loppet hålls också en mässa under tre dagar. Mässan fokuserar på en hälsosam livsstil där olika företag hyrt bord för att prata och sälja deras produkter som på ett eller annat sätt har att göra med träning och hälsa. Ska man springa i loppet kommer man in gratis genom att visa upp sitt startnummer.

En mässa med fokus på träning och hälsa

För att ha chansen att springa i loppet är det viktigt att anmäla sig i tid. Förutom att springa ensam är det möjligt att göra det i grupp. Kanske är det så att kollegorna är intresserade av att springa så det skadar aldrig att fråga om de vill springa tillsammans. Om man då anmäler sig ungefär ett år innan loppet så innebär det att man har nästan ett år på sig att träna tillsammans innan det är dags för loppet.

© 2021 UltraRunner