HomeRunner

Löpning extreme

Like Tweet Pin it Share Share Email

Som nämndes i den förra artikeln har löpning har blivit på modet. Fler och fler nya lopp introduceras ständigt samtidigt som deltagarantalet på tävlingar som Göteborgsvarvet, Lidingöloppet och Stockholm Maraton ökar stadigt. Men känner du att dessa arrangemang är alltför ordinära? Letar du efter något annorlunda, något som sticker ut från den myriad av alldeles vanliga motionärslopp som lockar de stora folkmassorna? Då är det här artikeln för dig. Här kommer jag att lämna de där lite mer intetsägande loppen därhän, och istället fokusera på löptävlingarnas ytterligheter, de extrema polerna: å ena sidan de tuffaste och slitsammaste loppen i världen, å andra sidan loppen för livsnjutaren.

Världens värsta varv

Ett av de tuffaste loppen i världen är utan tvekan ultramaratonloppet Barkley Marathons i Frozen Head State Park. Loppet grundades av Gary ”Lazarus Lake” Cantrell, inspirerad av den förrymde fången James Earl Ray, som flydde ut i skogen efter att ha rymt från fängelset Brushy Mountain State Penitentiary. Trots att James Earl Ray undvek att bli fångad i 55 timmar, lyckades han endast ta sig 13 kilometer från fängelset. Cantrell beräknade att han själv skulle ha kunnat tillryggalägga 160 kilometer på samma tid, i samma terräng. Därför går Barkley Marathons ut på att ta sig just 160 kilometer under 60 timmar. Loppet är indelat i fem etapper, eller fem varv. Man springer förvisso samma sträcka varje varv, men under olika förutsättningar, till exempel olika håll, och ibland på dagen, ibland på natten. Endast 40 personer ges en startplats, och därmed möjligheten att ”besegra berget”, varje år. Hur man anmäler sig till loppet, eller hur deltagarna väljs ut, är dock en hemlig process. Troligtvis måste man mejla någon tidigare deltagare för att eventuellt få tillgång till informationen. Sedan 1995 har endast 15 deltagare tagit sig i mål under 60 timmar, så vill du ha en riktig utmaning kanske Barkley Marathons är något för dig.

Världens värsta varv

Känner du ändå att Barkley Marathons är lite för kort, kan du anmäla dig till Spartathlon, som är världens längsta ultramaratonlopp. Loppet följer den rutt som Feidippides uppges ha sprungit, från Aten till Sparta, för att hämta hjälp mot de angripande perserna. Feidippides ska enligt legenden ha avklarat sträckan på en och en halv dag, varför deltagarna i Spartathlon måste ta sig de 245 kilometrarna på under 36 timmar.

För livsnjutaren

Men du kanske inte lockas av de fysiska prövningar som Barkley Marathons och Spartathlon innebär. Lugn, det finns andra alternativ för dig. I The Great British Beerathlon kombineras löpning, mat och dryck. Deltagarna springer 5 varv om vardera 1,6 kilometer i centrala London, och varje varv avslutas på puben Hoop and Grapes där öl och mat måste förtäras innan nästa varv kan påbörjas. Om du är mer sugen på vin är Napa-to-Sonoma Wine Country Half Marathon alternativet för dig. Här måste du förvisso springa hela 21 kilometer, men du blir åtminstone serverad vin och tilltugg av högsta kvalitet av de producenter som du passerar längs vägen. Det finns såklart många fler liknande lopp, både för den som söker utmaningar och för den som vill göra löpningen till en kulinarisk upplevelse. Förhoppningsvis har jag ändå inspirerat dig som älskar löpning men som tröttnat på de vanliga loppen och vill prova på något lite annorlunda.

© 2021 UltraRunner