HomeRunner

OCR, del 1

Like Tweet Pin it Share Share Email

Känner du att vanlig löpning ibland kan bli lite enformigt, och att du skulle vilja prova något annorlunda, utmana dig själv på ett mer varierat och mångsidigt sätt? Då kanske OCR (Obstacle Course Racing) är något för dig. OCR kryddar löpningen med ett flertal olika hinder längs banan. För att få springa vidare behöver deltagarna besegra dessa hinder alternativt utföra någon annan form av ”straff”, exempelvis ett visst antal burpees eller springa en straffrunda. I den här artikelserien ska jag prata om fenomenet OCR, som ökat kraftigt i popularitet de senaste åren. I den första delen går jag igenom tre stora OCR-lopp i Sverige, den andra delen handlar om några vanligt återkommande hinder, och i den avslutande tredje delen ska jag försöka ge lite tips och råd om vad du behöver tänka på när du tränar inför ditt första OCR-lopp. 

Tough Viking

Hindren i Tough Viking är utformade tillsammans med Försvarsmakten de svenska elitförbanden Kustjägarna och Fallskärmsjägarna. Banan är antagligen den mest krävande av alla OCR-lopp i norden, med en rad utmanande hinder, varav flera involverar vatten. Springer du ett av loppen som hålls tidigt på året får du dessutom räkna med att vattnet är ordentligt kallt. I Sverige anordnas Tough Viking både i Stockholm, Malmö och Göteborg och banornas utformning varierar en aning för varje stad. Längden varierar från mellan 8 till 15 kilometer, och antalet hinder uppgår till mellan 20 och 30 stycken. Vill du satsa på att springa Tough Viking, så erbjuder SATS uppladdningsträning specifikt inriktad mot OCR-lopp, med både hinder- och konditionsträning. Dessa pass hålls en gång i veckan med start ett par månader före loppet. De fem främsta inom varje klass kvalificerar sig till OCR World Championships, en tävling för världseliten inom OCR.

Toughest

Toughest är ett av de största OCR-loppen och arrangeras i Malmö, Umeå, Stockholm, Oslo, Vaasa, Göteborg och Köpenhamn. Banan är 8 kilometer lång och deltagarna måste ta sig förbi 40 olika hinder på vägen mot mål. Unikt för Toughest är att olika hinder kan vara markerade med antingen ”Straffrunda” eller ”Fast Lanes”. Om ett hinder är markerat med ”Straffrunda” måste deltagare som misslyckas med hindret springa en straffrunda på cirka 200 meter. De hinder som är markerade ”Fast Lanes” erbjuder istället deltagare att välja mellan en lättare och en svårare väg genom hindret. Klarar man den svårare vägen slipper du det följehinder som övriga deltagare måste ta sig igenom. Även de bäst placerade på Toughest kvalificerar sig till OCR World Championships.

ActionRun

2018 anordnas ActionRun i sex städer runtom i Sverige, nämligen Borås, Göteborg, Stockholm, Västerås, Malmö och Örebro, och 2017 lockade tävlingen närmare 10 000 deltagare. ActionRun är kanske det ”snällaste” av de tre lopp som presenteras i den här artikeln. ActionRun erbjuder dessutom en möjlighet att välja mellan en lättare och en svårare bana. Den svårare banan är 8 kilometer lång och innehåller 40 hinder, medan den lättare banan är 5 kilometer med 30 hinder. Det här gör förstås att tävlingen lämpar sig väl för nybörjare som vill testa på ett enklare OCR-lopp och inte direkt ge sig på till exempel Tough Viking.

ActionRun

© 2021 UltraRunner