HomeRunner

Prag Maraton – ett av de mest prestigefyllda maratonloppen i världen

Like Tweet Pin it Share Share Email

Prag Maraton, Prague International Marathon (PIM), är ett årligt maratonlopp i Prag som sedan starten 1995 lockar tusentals löpare till den tjeckiska huvudstaden. Trots sin relativt korta historia anses Prag Maraton vara ett av de mest prestigefyllda maratonloppen i världen.

Evenemanget sträcker sig över två dagar och inkluderar, förutom själva huvudtävlingen, även ett 4,2 km långt ”minimaraton” för familjer. Om inte springa är din grej så finns det banor avsedda för gång och har du hund så kan du anmäla dig till en 5 km lång hundpromenad som bl a går genom en av Prags populäraste parker, Stromovka. Utanför tävlingarna så bjuder maratonhelgen även på ett stort antal konserter och en uppsjö av aktiviteter för både barn och vuxna. Banan i Prag, som är den sjunde snabbaste, har röstats fram till en av världens vackraste.

Idén föddes över en öl

Idén till Prag Maraton föddes 1994 när de två italienarna Carlo Capalbo och Gelindo Bordin, den senare olympisk guldmedaljör i maraton vid sommarspelen i Soul 1988, träffades över en öl på en restaurang i Prag. Inspirerade av de klassiska maratonloppen i New York, London och Berlin började Capalbo och Bordin att skissa på vad som senare skulle bli Prag Maraton. Man involverade den tjeckiske långdistanslegendaren Emil Zátopek som, tillsammans med Gelindo Bordin, kom att bli ett viktigt ansikte utåt för den nystartade tävlingen. Den 4:e juni följande år gick startskottet för den första upplagan av Prag Maraton. Huvudtävlingen lockade 985 löpare och sammanlagt deltog ca. 15 000 personer i de olika evenemangen.

Idén föddes över en öl

Större än vad man trott

Trots att antalet deltagare ökade stadigt för varje år så trodde aldrig tävlingens upphovsmän att PIM skulle bli så stort och framgångsrikt som det är idag. I början reste Carlo Capalbo ofta till London och Berlin för att få inspiration och för att på nära håll studera organisationerna bakom de klassiska maratontävlingarna. Man visste dock redan från början att det inte skulle gå att locka 40 000 maratonlöpare med en befolkning på runt 10 miljoner, att tävlingen egentligen var för stor i förhållande till antalet invånare, men Prag Maraton har genom åren lyckats få många utländska löpare att ställa sig på startlinjen och är idag den mest internationella tävlingen i världen där nästan två tredjedelar av deltagarna kommer från andra länder. Idag anordnar RunCzech, organisationen bakom Prag Maraton, tävlingar runt om i Tjeckien under namnet RunCzech Running League. Där ingår, förutom Prag Maraton, halvmaror i Prag, Karlovy Vary, Ústí nad Labem, České Budějovice och Olomouc samt Prag Grand Prix.


Afrikansk och rysk dominans

Sedan starten 1995 har herrsidan dominerats av löpare från Östafrika. sPortugisen Hélder Ornelas blev 2007 den första, och hittills ända, europeiska löparen att vinna Prag Maraton.
På damsidan har de flesta vinnarna kommit från Kenya och Ryssland. Elena Vinitskaya från Vitryssland är den mest framgångsrika löparen på damsidan med tre raka segrar mellan 1996 och 1998. Herrarnas rekord ligger på 2:05:39 och innehas av Eliud Kiptanu medan Lydia Cheromei är snabbast på damsidan med 2:22:34.

© 2021 UltraRunner