HomeRunner

Skador i löpspåret

Like Tweet Pin it Share Share Email

Löparskador kan vara något av det mest frustrerande som finns. När kroppen behöver röra på sig, solen skiner och du vill ut i löpspåret, men det är något som hindrar dig. Ömmande knän, värkande hälsenor och smärtande smalben är vanligt bland löpare och sätter stopp för många träningspass och drömmar. I den här artikeln ska jag gå igenom ett antal vanliga löparskador och ge några tips och råd för hur den här typen av skador kan undvikas.

Benhinneinflammation

Benhinneinflammation

Ett vanligt besvär för många nya löpare är benhinneinflammation. Benhinneinflammation ger ofta en avdomnad känsla vid stillasittande, och en intensiv smärta längs med framsidan av smalbenet vid rörelse. Ofta gör det alldeles för ont för att benet ska kunna belastas under någon längre period. Och en löprunda är inte att tänka på. Skadan smyger sig ofta på när träningsvolymen ökas alltför snabbt. Därför är benhinneinflammation något som oerfarna löpare drar på sig, eftersom de ofta har för höga ambitioner inledningsvis. Kanske pådrivna av nyårslöften eller en vision om toppformen pressar de kroppen hårdare än vad den klarar av och kör hellre ett löppass extra än att vila. Resultatet är inte sällan benhinneinflammation. Den här skadan beror på överansträngning och bör definitivt tas på allvar. Om man vilar ett par dagar direkt när man känner de första symptomen, och därefter åter ökar belastningen gradvis kan man förhindra att benhinneinflammationen blir långdragen. Ytterligare ett tips är att variera träningen, så att man även simmar, cyklar eller promenerar vid sidan av löpningen. Stretchning av underbenets muskulatur kan också förebygga eller påskynda återhämtningen. Om man istället missköter sig och fortsätter belasta smalbenen med löpning är risken att benhinneinflammationen blir kronisk och då kräver flera månaders återhämtning för att försvinna helt. Den absolut bästa behandlingen av benhinneinflammation är att helt enkelt undvika den från början genom att stegra träningsmängden långsamt. Har du möjlighet att springa på mjukare underlag kan det också vara fördelaktigt.

Löparknä

En annan vanlig skada är vad som brukar kallas löparknä. Löparknä manifesterar sig som en knivskarp smärta vid utsidan av knät eller i den kringliggande lårmuskulaturen. Även löparknä är en form av överansträngning där mekaniken i knät har pressats alltför hårt. Skadan kan bero på allt från dåliga skor, hårt underlag, för hög träningsvolym till dålig löpteknik. För mycket löpning i backig terräng sliter också mycket på knäna.

Löparknä

Orsaken till själva smärtan är en bindväv som går mellan höftbenet och skenbenet. Varje gång som knät böjs mer än 30 grader glider denna bindväv över ett utskott i skelettet på knöts utsida. Vid överansträngning blir muskler och senor stela, och slemsäckar kan bli inflammerade. Om det händer smörjs inte knät tillräckligt, och friktion uppstår när bindväven glider över utskottet. Friktionen leder till irritation eller i värsta falla inflammation. Och en stark smärta.

Sammanfattning

Löparknä och benhinneinflammation är två av de allra vanligaste löparskadorna. Av presentationen ovan framgår dessutom att de har något gemensamt, nämligen att de beror på överansträngning. En lärdom vi kan dra av detta är vikten av att inte pressa kroppen alltför hårt. Planera långsiktigt och vänj kroppen vid den belastning som löpning innebär genom att trappa upp träningsmängden försiktigt. Ofta leder det där extra passet inte till bättre resultat, utan till skador och indirekt sämre resultat.

 

 

© 2021 UltraRunner