HomeRunner

Stockholm Marathon

Like Tweet Pin it Share Share Email

Stockholm Marathons första lopp gick av stapeln den 4 augustin 1979 och startades av en av medlemmarna i Hässelby BK som hade fått en idé efter att ha läst om New York Marathon i en amerikansk tidskrift. Anders Olsson tyckte att ett sådant lopp skulle passa även i Stockholm. Anders tog med hjälp av sitt klubbkontrakt med några medlemmar hos Spårvägen för att kunna samarbeta då de kände att ett sportevenemang i större storlek behövde mer organisation.

Under hösten 1978 så träffades ledarna för klubbarna för att se över organisationen och även se över hur loppet skulle gå genom Stockholm och de bestämde att så mycket som möjligt av loppet skulle gå längs vattnet. Efter att ha sett till att alla möjliga tillstånd fåtts så presenterades Stockholm Maraton vid en presskonferens den 5 mars och intresset från press och media var stort. Loppet skulle gå genom centrala staden och göra hela Stockholm till en stor turistattraktion och banan ändrades efter första loppet då avslutet låg vid Sveavägen – Kungsgatan – Stureplan men det var så mycket folk enligt polisen. Trots att tävlingsledningen bestämt sig för att inte samarbeta med någon tidning så tackade de ja till Aftonbladet då de ville vara med och skriva om loppet och tack vare artiklarna i tidningen så ökad intresset och anmälningarna steg i takt med att loppet skulle springas. Stockholms gator och 100 000 åskådare runt om på gatorna så räknades det som en succé. Totalt så var 2155 anmälda (2086 herrar och 69 damer) och 1946 av dessa startade och hela 1799 kom i mål. Det första loppet vanns av Jukka Toivola från Finland och på damsidan blev det vinst för västtyska Heide Brenner. Under åren så har loppet vuxit och numer så avgörs det i början av juni har ca 18 000 anmälningar, av dessa brukar 15 000 komma. Toppåret var 2014 då 16 736 som deltog och hela 16 075 kom i mål och det är också ett rekord.

Marathon idag

Idag så startar loppet på Lidingövägen vid Stockholms stadion och där är även målgången. Loppet är den klassiska distansen 42 195 meter och sedan 1982 är det också svenskt mästerskap i maraton. Löparna måste passera tre olika tidstationer för att kunna få fortsätta loppet och målgången stängs efter 6 timmar. Loppet har ofta kallats Stockholmsmaran men det officiella namnet är Asics Stockholm Marathon sedan 2010 då Asics blev huvudsponsor till loppet. I juli 2014 så anordnades även ett annat lopp av arrangörerna som kallades” Jubileumsmarathon” till minne av OS i Stockholm 1912.  Sedan starten har över 300 000 deltagare kommit i mål och varje år går polisen ut med samma uppmaning i radion som vid det första loppet 1979: Låt bilen stanna hemma! Thore Skogman har skrivit låt din detta lopp och Kenneth Fridén skrev sången ”Stockholm Marathon” till dess ära. Det var allt om detta lopp. Läs gärna vidare om löpning i våra andra artiklar.

Marathon idag

© 2021 UltraRunner