HomeRunner

Stretching och återhämtning inom löpning

Like Tweet Pin it Share Share Email

Löpning och alla olika sorters konditionsträning har väldigt många fördelar. Det stärker skelett och muskler, stärker immunförsvaret, risken för olika sjukdomar minskar, man sover bättre och det finns väldigt många fler anledningar till att börja löpa. Det viktigaste för att få dessa resultat är att få en markant pulsökning, det vill säga att man skall bli andfådd i åtminstone ett par minuter.

Återhämtning

För folk som inte är elitidrottare eller har supergener så kommer man även behöva en återhämtningsfas. Det är när vi vilar som konditionen förbättras, detta gäller även vid styrketräning. En återhämtningsfas kan se ut på många olika sätt, men en vanlig klassiker är att köra löpning varannan dag. Sedan behöver man inte följa ett träningsschema strikt utan det går alldeles utmärkt att lyssna på vad kroppen säger också. Känner du dig trött, hängig och är inte sugen alls på att gå ut och löpa så kan det vara ett tecken på att du behöver vila mer. Det fungerar likadant åt andra hållet också, känner du dig pigg och jättetaggad för att gå ut och springa trots att du inte har löpning planerat den dagen så går det bra även att ta ett lättare löppass.Man får helt enkelt lyssna på kroppen säger, men var inte rädd för att vila! Ett vanligt misstag är att man går ut och springer trots att man borde vara hemma och vila. Detta kan resultera att löpningen inte ger dom träningseffekterna man är ute efter, utan det kan leda till negativa effekter istället.

Stretching

Stretching har vissa fördelar men den har även sina nackdelar. Stretching är bra för rörelseomfånget och många upplever även att de känner ett välbehag i synnerhet efter ett löppass. Innan ett löppass så kan stretching vara direkt prestationssänkande och detta är något man bör undvika. Däremot om man behöver gå ner i spagat och liknande grejer så är stretching ett måste, men i löpning och styrketräning så är det inte lika självklart. Om man känner att det ger ett välbehag och det känns bra så kan man väl fortsätta med det, men det hjälper inte kroppen att återhämta sig och det minskar inte en eventuell träningsvärk. Stretching har även inga vetenskapliga faktorer om att det skulle vara skadeförebyggande. Det finns två olika sorters stretching, den ena är statisk och den andra är dynamisk. Den statiska stretchingen går ut på att göra en av stretchövningarna och så stannar man kvar i den positionen i några sekunder/minuter, vilket man själv känner passar en bra. Den dynamiska stretchingen innebär att man stannar kvar i positionen i ett par sekunder och sedan förflytta kroppen, så gör man så fram och tillbaka i några omgångar. Att stretcha eller att skita i det helt är en mycket debatterad fråga, men det finns vetenskapliga belägg för när man absolut inte skall göra det och när man kan göra det. I synnerhet innan ett löppass så skall man inte göra stretching, men känner man att man vill bli rörligare och det känns skönt efter ett träningspass så rekommenderas stretching.

Stretching

 

 

 

 

 

© 2021 UltraRunner