HomeRunner

Utrustning

Like Tweet Pin it Share Share Email

Om du vill att löprundan ska bli en behaglig upplevelse året runt, i både sommarhetta, isande vintervindar och höstskurar, eller om du vill minimera risken för skador och få ut så mycket som möjligt av din träning, då är det viktigt vilken utrustning du väljer. I den här artikeln ska jag gå igenom lite olika slags utrustning – allt från skor, kläder till teknik och appar – för att ge lite inspiration till hur just du kan förbättra din löpupplevelse.

Skor

Bekväma skor är antagligen den allra viktigaste delen av din löparutrustning. Det är skorna som ska bära dig framåt. När du ska välja vilka skor som passar just dig är faktiskt känslan det du ska lyssna till mest – skorna ska vara bekväma, passa din fot och kännas bra när du provar dem. Men det finns även andra saker att ta hänsyn till. Till exempel kan du göra ett löptest hos de flesta återförsäljare av löparskor. Då kan de avgöra vilken typ av löpsteg du har, alltså hur du vinklar fötterna när du sätter ned dem i marken. Det vanligaste är ett löpsteg med normalpronation eller överpronation, vilket innebär att foten rullar mer eller mindre inåt. Har du normalpronation kan du ha en lättare, neutral sko, men om du överpronerar kan du behöva något lite mer stabilt. Ungefär 10 procent har istället ett löpsteg med underpronation, eller supination, vilket innebär att tyngden vilar på fotens utsida genom hela löpsteget. Om du underpronerar behöver du en sko med bra dämpning för att minimera risken för skador. Vidare finns olika skor som är speciellt framtagna för olika underlag, såsom asfalt, grus eller terräng. Ofta har skor för asfalt bättre dämpning, medan terrängskor fokuserar på ett bra fäste.

Kläder och accessoarer

Vilka kläder du ska välja för ett löppass beror förstås främst på vilket väder och vilken temperatur som dagen erbjuder. En varm sommardag behöver du luftiga kläder som andas och absorberar svett. På marknaden finns en rad olika patenterade material speciellt framtagna för just löpning, men sommarlöpning kräver egentligen inte särskilt mycket. Desto svårare kan det vara om du vill springa på vintern. Här behövs antagligen en del egen erfarenhet för att hitta vad som passar just dig vid olika temperaturer. Du behöver kläder som håller dig varm, men inte för varm. Även om det är minusgrader kan det räcka med ett tunt lager för att det ska bli alldeles för varmt när du börjar röra på dig. Kläderna behöver dessutom andas och absorbera svett så att det inte blir en blöt bastu närmast kroppen. Glöm dock inte mössa, vantar och någonting för halsen. Vid regn är det såklart en fördel om dina kläder är vattenavstötande, så att de inte drar åt sig vatten och blir alltför tunga att springa med.

Kläder och accessoarer

Teknik

Det finns även en hel del teknik som du kan ha nytta av när du springer. Mobiltelefonen är för många en självklar partner i löpspåret för att kunna lyssna på musik. Men för att slippa trassla in sig i sladdar kan det vara värt att investera i ett par trådlösa hörlurar. Det finns även en mängd olika löparklockor med GPS, som håller koll på din position, puls och hastighet. De kan vara ett värdefullt tillskott om du vill löpträna på en specifik procent av din maxpuls eller hålla en jämn fart. Numera finns dessutom ett flertal appar som kan underlätta din träning, till exempel Nike+ Run Club, Strava, eller Runkeeper.

© 2021 UltraRunner